Chuť kávy z kávovaru je z velké části ovlivněna zrny, která do něj nasypeme. Věděli jste ale, že chuť může být neblaze ovlivněna také zanedbanou péčí o váš kávovar? Zbytky kávových zrn usazený v cestách kávovaru, vodní kámen nebo zbytky starého mléka v mléčných cestách dokáží pěkně znepříjemnit ranní dávku kofeinu. Jak o kávovar správně pečovat?
Přírodní oleje z kávových zrn
První problém nedobré kávy může být způsoben přírodními oleji, které se uvolňují během pražení kávových zrn. Tyto oleje jsou pak v procesu mletí uvolňovány a v kávovaru samozřejmě zanechávají stopy nečistot, které nepříjemně ovlivní chuť připravené kávy. Jeho údržba je však snadná. Čistící tablety do kávovaru stačí přidat do zásobníku vody a po jejich rozpuštění spustit proces mytí.
Vodní kámen? Pryč s ním!
V kávovaru se usazuje také vodní kámen, v jehož důsledku je taktéž neblaze ovlivněná chuť kávy. Čím tvrdší vodu do kávovaru naléváte, tím větší tvorba vodního kamene je. Woldoclean tekuté odvápňovače se o vodní kámen snadno postará. Jeho benefitem je, že ho nemusíte používat pouze do kávovaru, ale také do rychlovarné konvice, pračky, žehličky a dalších spotřebičů ve vaší domácnosti. Lze s ním také umýt baterie u umyvadla či v koupelně.
Péče o mléčné cesty
Pokud ve svém kávovaru připravujete kávu s mlékem, je potřeba pečovat také o mléčné cesty, o to víc, jestliže jsou zabudované přímo v kávovaru. Čističe mléčných cest se dokonale postarají o zbytky mléka a vzniklé bakterie v mléčných trubicích. Kromě toho, že znečištěné mléčné cesty ovlivňují chuť kávy, způsobují také snižování funkce šlehání pěny.
Chuť kávy je dobrým důvodem k tomu, abyste o kávovar dlouhodobě pečovali. Kromě toho také prodlužujete jeho životnost. Veškeré produkty jsou vhodné pro mnoho značek kávovarů.